Vanillecupcakes
Voor 12 cupcakes
Ingrediënten cupcakes
120 gram bloem
140 gram fijne kristalsuiker
1½ theelepel bakpoeder
snufje zout
40 gram boter (op kamertemperatuur)
120 ml volle melk
1 ei
¼ theelepel vanille-extract
Ingrediënten frosting
125 gram poedersuiker
40 gram boter (op kamertemperatuur)
12 ml volle melk
vanille-extract
Het is een heerlijk recept voor lekker
smeuïge cupcakes. Normaliter ben ik niet zo van een ‘saaie’ smaak als vanille
maar deze vind ik echt heerlijk!
Mix de bloem, suiker, bakpoeder, zout en
boter op een middelhoge stand een paar minuten door elkaar totdat het een
zanderige consistentie heeft. Ik krijg meestal niet alle klontjes boter er helemaal
uit met de elektrische handmixer, maar als je een klein beetje melk toevoegt en
dan blijft mixen lukt dat wel. Als de klontjes er dan helemaal uit zijn kun je
de rest van de melk, het ei en de vanille ook aan het beslag toevoegen. Blijf
mixen tot het vermengd is en zodra alles is opgenomen kun je gaan mixen op een
hogere stand. Mix nog een minuutje of twee a drie, maar niet te lang want anders mix je het beslag 'dood' en zal het niet meer gaan rijzen. Verdeel het
beslag over 12 cupcakevormpjes en bak ze 20-25 minuten op 170C. Het beslag lijkt misschien wat dunner en vloeibaarder dan je gewend bent, maar dat hoort bij dit recept. Hierdoor worden de cupcakes niet te droog.
Als de cakejes helemaal afgekoeld zijn kan je de frosting erop aanbrengen. Dit kan door het er gewoon met een (palet)mes of lepel op te smeren, of je kan het spuiten met een spuitzak (mocht je die niet in je bezit hebben, gewoon verkrijgbaar bij de Hema).
Chocoladecupcakes
Voor 12 cupcakes
Ingrediënten cupcakes
100 gram bloem
20 gram cacaopoeder
140 gram fijne kristalsuiker
1½ theelepel bakpoeder
snufje zout
40 gram boter (op kamertemperatuur)
120 ml volle melk
1 ei
¼ theelepel vanille-extract
Ingrediënten frosting
150 gram poedersuiker
50 gram boter (op kamertemperatuur)
20 gram cacaopoeder
20 ml volle melk
Mix de bloem, suiker, bakpoeder, cacao, zout
en boter op een middelhoge stand een paar minuten door elkaar totdat het een
zanderige consistentie heeft. Ik krijg meestal niet alle klontjes boter er
helemaal uit met de elektrische handmixer, maar als je een klein beetje melk
toevoegt en dan blijft mixen lukt dat wel. Als de klontjes er dan helemaal uit
zijn kun je de rest van de melk, het ei en de vanille ook aan het beslag
toevoegen. Blijf mixen tot het vermengd is en zodra alles is opgenomen kun je
gaan mixen op een hogere stand. Mix nog een paar minuten totdat het luchtig is.
Verdeel het beslag over 12 cupcakevormpjes en bak ze 20-25 minuten op 170C. Ook dit beslag lijkt wat vloeibaarder dan normaal, maar geen zorgen, dat hoort. Ze zullen resulteren in heerlijke smeuïge cupcakes!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten