donderdag 17 mei 2012

Citroencupcakes

Met de zomer op komst is het altijd fijn wat recepten achter de hand te hebben voor een warme dag. Fruitsmaken zijn in zo'n geval sowieso een goede keuze en deze citroencupcakes, met een licht zoetzure smaak, zijn er ook uitermate geschikt voor. 


Voor 12 cupcakes

Ingrediënten cupcakes
120 gram bloem
150 gram kristalsuiker
1 ½ theelepel bakpoeder
40 gram boter
120 ml volle melk
1 ei
rasp van de schil van twee citroenen
lemon curd

Ingrediënten frosting
250 gram poedersuiker
80 gram boter
25 ml volle melk
rasp van de schil van één citroen
citroenessence

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170C en prepareer een cupcakebakvorm met papieren vormpjes.

Zeef de bloem in een grote mengkom. Voeg daar ook de bakpoeder, de citroenrasp en de boter aan toe. Mix dit totdat alles goed is vermengd. Voeg dan langzaamaan de melk toe totdat de melk is opgenomen in het beslag en het een vrij egale massa is geworden. Er mogen nu geen klontjes meer in zitten.

Voeg vervolgens het ei toe en mix het door het beslag tot het goed vermengd is. Zet de mixer op een hogere stand en mix nog een paar minuten. Niet te lang, anders mix je het beslag dood.

Vul de papieren bakvormpjes voor 2/3 met het beslag en bak ze voor 20-25 minuten in de oven. Ze zijn gaar als een prikker er schoon uitkomt.

Als de cakejes afgekoeld zijn, maak dan met een scherp mesje of een appelboor een holletje in het midden van de cupcakes. Vul dit met een beetje lemoncurd (verkrijgbaar bij o.a. de Albert Heijn). Dit geeft er een lekker pittige smaak aan. Zaak is wel dat je van lemon curd moet houden, niet iedereen is er dol op, maar het geeft absoluut wat extra’s aan de cupcakes!

Mix voor de frosting de poedersuiker met de boter en de citroenrasp in een kom. Voeg vervolgens geleidelijk de melk toe en mix nog minstens vijf minuten zodat het geheel lekker luchtig wordt. Je kan eventueel nog wat druppels citroenessence toevoegen aan de frosting voor wat extra smaak. Spuit de frosting op de cupcakes zodat het gat van de lemon curd vulling mooi wordt bedekt. Versier met wat citroenschilrasp of wat kleine partjes citroen en klaar zijn je frisse, zomerse cupcakes!

zondag 13 mei 2012

Kruidcake

Een smaakvolle cake die gewoon overal bij past. Niet zo superzoet (al zou je dat niet verwachten gezien de hoeveelheid suiker (a)), wel lekker kruidig. Dit recept is goed voor een tulbandvorm van ongeveer 22-25 cm doorsnee.


Ingrediënten
230 gram boter (op kamertemperatuur)
650 gram fijne kristalsuiker
5 eieren
¼ theelepel citroenaroma
1 theelepel vanille-extract
240 ml volle melk
400 gram bloem
½ theelepel baking soda
½ theelepel zout
¼ theelepel kruidnagelpoeder
¼ theelepel kaneel
¼ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel nootmuskaat

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170C en vet de bakvorm goed in met boter en paneermeel of bloem, zodat de cake later makkelijk uit de vorm te halen is.

Mix de boter en de suiker in een kom totdat alles goed vermengd is en het een lichte, luchtige massa is. Voeg al mixend de eieren één voor één toe totdat ze allemaal opgenomen zijn. Vervolgens kan je de vanille, citroenessance en melk aan het mengsel toevoegen totdat alles is vermengd.

Zeef in een aparte kom de bloem, kruiden, zout en baking soda en roer alles goed door elkaar. Voeg het vervolgens geleidelijk toe aan het overige beslag en mix totdat het een egale massa is en alle ingrediënten goed vermengd zijn.

Giet het beslag in de vorm en bak de cake 70-80 minuten op 170C. Uiteindelijk moet de cake goudbruin worden. Als een prikker er schoon uitkomt is hij klaar. Laat hem in zijn geheel in de vorm afkoelen voordat je hem op een taartrooster stort.