Basisrecepten

Op deze pagina kun je een aantal basisrecepten vinden die altijd handig zijn om bij de hand te hebben. Ofwel ik verwijs ernaar in mijn recepten, of je kunt aan de hand van deze recepten zelf gaan experimenteren. Sommigen verschijnen ook tussen de normale posts, maar hier zijn ze in ieder geval makkelijk terug te vinden!

Vanillecupcakes
Voor 12 cupcakes

Ingrediënten cupcakes
120 gram bloem
140 gram fijne kristalsuiker
1½ theelepel bakpoeder
snufje zout
40 gram boter (op kamertemperatuur)
120 ml volle melk
1 ei
¼ theelepel vanille-extract

Mix de bloem, suiker, bakpoeder, zout en boter op een middelhoge stand een paar minuten door elkaar totdat het een zanderige consistentie heeft. Ik krijg meestal niet alle klontjes boter er helemaal uit met de elektrische handmixer, maar als je een klein beetje melk toevoegt en dan blijft mixen lukt dat wel.
Als de klontjes er dan helemaal uit zijn kun je de rest van de melk, het ei en de vanille ook aan het beslag toevoegen. Blijf mixen tot het vermengd is en zodra alles is opgenomen kun je gaan mixen op een hogere stand.
Mix nog een minuutje of twee a drie, maar niet te lang want anders mix je het beslag 'dood' en zal het niet meer gaan rijzen. Verdeel het beslag over 12 cupcakevormpjes en bak ze 20-25 minuten op 170C. Het beslag lijkt misschien wat dunner en vloeibaarder dan je gewend bent, maar dat hoort bij dit recept. Hierdoor worden de cupcakes niet te droog.


Chocoladecupcakes
Voor 12 cupcakes

Ingrediënten cupcakes
100 gram bloem
20 gram cacaopoeder
140 gram fijne kristalsuiker
1½ theelepel bakpoeder
snufje zout
40 gram boter (op kamertemperatuur)
120 ml volle melk
1 ei
¼ theelepel vanille-extract

Mix de bloem, suiker, bakpoeder, cacao, zout en boter op een middelhoge stand een paar minuten door elkaar totdat het een zanderige consistentie heeft. Ik krijg meestal niet alle klontjes boter er helemaal uit met de elektrische handmixer, maar als je een klein beetje melk toevoegt en dan blijft mixen lukt dat wel.

Als de klontjes er dan helemaal uit zijn kun je de rest van de melk, het ei en de vanille ook aan het beslag toevoegen.

Blijf mixen tot het vermengd is en zodra alles is opgenomen kun je gaan mixen op een hogere stand. Mix nog een paar minuten totdat het luchtig is. Verdeel het beslag over 12 cupcakevormpjes en bak ze 20-25 minuten op 170C. Ook dit beslag lijkt wat vloeibaarder dan normaal, maar geen zorgen, dat hoort. Ze zullen resulteren in heerlijke smeuïge cupcakes!


Vanillefrosting

Ingrediënten frosting
125 gram poedersuiker
40 gram boter
12 ml volle melk
vanille-extract

Mix voor de frosting de boter en poedersuiker door elkaar. Voeg de poedersuiker toe in fases, anders stuift het allemaal op als je gaat mixen. Voeg vervolgens geleidelijk de melk en vanille-extract toe aan het mengsel. Zodra alles goed opgenomen is kun je op een hoge stand een paar minuten (minstens 5) gaan mixen. In het geval van frosting kan je, in tegenstelling tot bij het beslag, niet lang genoeg blijven mixen. Dit zorgt er namelijk voor dat de frosting heerlijk luchtig wordt.


Chocoladefrosting

Ingrediënten frosting
150 gram poedersuiker
50 gram boter
20 gram cacaopoeder
20 ml volle melk

Mix voor de frosting de boter, cacao en poedersuiker door elkaar. Voeg de poedersuiker toe in fases, anders stuift het allemaal op als je gaat mixen. Voeg vervolgens geleidelijk de melk en vanille-extract toe aan het mengsel.
Zodra alles goed opgenomen is kun je op een hoge stand een paar minuten (minstens 5) gaan mixen. Dit zorgt ervoor dat de frosting heerlijk luchtig wordt.


Swiss Meringue

Ingrediënten Swiss Meringue
5 eiwitten
200 gram suiker

Deze hoeveelheid is genoeg om een grote taart mee te bedekken. Als je eenmaal gaat mixen creëer je volume in de eiwitten, dus als je maar een beetje nodig hebt kan je de hoeveelheden naar verhouding verminderen.

Als je een au bain marie pan hebt is die in dit geval heel handig, heb je die niet, maak dan gebruik van een hittebestendige kom. Verwarm water op een laag vuurtje. Doe niet teveel water, omdat de onderkant van de pan/kom die er straks op komt te staan niet het water mag raken. Laat het water op het vuur staan totdat het kookt.

Doe ondertussen de suiker en eiwitten in een hittebestendige kom/pan en roer het door elkaar. De suiker zal nu nog niet oplossen, het moet alleen goed gemengd zijn. Zet deze pan of kom op de pan met het water zodra het water kookt. Blijf nu continue roeren in het suiker/eimengsel. Dit is belangrijk, omdat anders het ei onderin gaat bakken (ook lekker, maar niet helemaal de bedoeling natuurlijk). Voel af en toe in het mengsel (geen zorgen, het voelt niet heet aan) of je de suikerkorrels nog voelt. Zo ja, laat het dan nog langer op het mensgel staan. Totaal zal je het ei/suikermengsel zo’n vijf minuten op het kokende water hebben staan.

Voordeel van deze methode is dat het het gevaar van rauwe eiwitten weghaalt doordat je ze verwarmt. Worden we ook niet meer ziek van Salmonella, wel zo’n fijne gedachte!

Als het mengsel dikkig, schuimend en de suiker opgelost is, kan je het in een mengkom gooien en op de hoogste stand gaan mixen. Blijf zo’n 10-15 minuten mixen tot het geheel meer volume heeft gekregen, wit is en je er hele dikke pieken in kunt trekken met je mixer. Het smaakt naar marshmellowssss, heerlijk!


Biscuit

Als je grote taarten gaat maken met vulling en marsepein/fondant etc, dan is het het handigst als je een biscuitdeeg gebruikt. Dit is een lichte, luchtige en vrij droge cake, die met alle smaken goed samengaat. Het zorgt ervoor dat je taart niet te zwaar wordt en je dus niet met een enorm machtige unit eindigt.

De hoeveelheid beslag die je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je bakvorm. Dit kan je berekenen met via de inhoud van je beslagvorm. Voor elke halve liter die erin gaat 1 ei + bijbehorende ingrediënten.

Ingrediënten per ei:
1 ei
30 gram suiker
25 gram bloem
5 gram maïzena
snufje zout

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180C en vet je bakvorm in of bekleed de vorm met bakpapier.

Verwarm de eieren tot iets boven kamertemperatuur. Ik breek ze meestal allemaal in een schaal en verwarm ze dan in de magnetron totdat het geheel warm aanvoelt. Let wel op, je moet dan goed blijven roeren en vaak voelen, want als je ze te lang in de magnetron doet gaan ze alvast bakken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Doe als de eieren warm aanvoelen ze met het zout en suiker in een beslagkom en mix alles goed door elkaar. Je moet nu echt lang blijven mixen op een hoge stand, ik ben meestal wel minstens 10 tot 12 minuten bezig voor ongeveer 8 eieren. Je zal zien dat het beslag lichtgeel wordt en als het ware ‘groeit’. Zorg ervoor dat je gardes steeds niet helemaal onder het beslag staan, want dan klop je er geen lucht in. Als je dus een grote hoeveelheid maakt kan je het het beste in twee delen splitsen.

Daarna kan je de bloem langzaamaan door het beslag mengen. Meng het er met een spatel doorheen, niet mixen. Zorg ervoor dat de bloem gezeefd is, dat voorkomt klontjes. Als alle bloem er goed doorheen gemengd is kun je het biscuitbeslag in de bakvorm gieten. Het is vrij vloeibaar beslag, dus tenzij je een lekvrije springvorm hebt, is het handig om een gesloten bakvorm te gebruiken.

Bij gebruik van 2/3 eieren bak je het beslag ongeveer 30 minuten, 3-6 eieren ongeveer 40 minuten en voor 7-10 eieren ongeveer 50 minuten. De bovenkant moet goudbruin zijn en een prikker moet er schoon uitkomen.

Laat het biscuit na het bakken goed afkoelen voordat je hem op een rooster stort. Als het biscuit eenmaal goed afgekoeld is kun je het gaan vullen. Biscuit is goed houdbaar, mits gekoeld. Voor de vulling is het biscuit het makkelijst door te snijden als je hem een dagje, ingepakt in aluminiumfolie, in de koelkast hebt bewaard.


Royal Icing


Ingrediënten
5 gram eiwitpoeder (gezeefd)
250 gram poedersuiker
30 ml gekookt en afgekoeld water

Bereidingswijze
Roer voor de icing 5 gram gezeefd eiwitpoeder (verkrijgbaar bij bakwinkels) door 30 ml gekookt (afgekoeld) water. Laat dit een uur rusten. Zeef ongeveer 250 gram poedersuiker hier doorheen en mix dit geheel enkele minuten op een hoge stand tot icing. Het wordt spierwit en heel stevig. De icing is klaar als je er pieken in kunt trekken waar alleen de puntjes van omkrullen. Je kan iets meer water of iets meer poedersuiker toevoegen om de juiste consistentie te krijgen. Meestal maak je met dit recept veel meer icing dan je nodig hebt om te versieren. Je kan het teveel gemakkelijk invriezen en weer ontdooien voor later gebruik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten